Shawl House by Y+M Design Office has a roof that slopes down to shelter a tea room and terrace

The roof of this Japanese home by Y+M Design Office has been designed to hang like a shawl, drooping over the house to cover a terrace, tea room and carport (+ slideshow).

Shawl House was designed by Kobe-based Y+M Design Office for a couple with two young children in the southern Japanese city of Imabari, who previously lived in a cramped home with little natural light. It comprises a two-storey house, a separate tea room and terrace, and a carport.

As the house is surrounded by others on all sides, the architects arranged its three volumes in a C shape around a garden to create a sense of enclosure, and covered them in a single roof to shield them from overlooking.

"The owners wanted a bright house where they could live easily with two children," architect Hidemasa Yoshimoto told Dezeen. "We designed the roof like a soft shawl, which gently covers the building to maintain their privacy."

The extended roof was also designed to provide shade for the house in summer, when temperatures reach about 27 degrees Celsius (80.6 degrees Fahrenheit), and trap warmth in winter, when temperatures drop to about five degrees Celsius (41 degrees Fahrenheit).

"In summer, the shawl roof cuts out strong sunshine and traps cool air, and in winter, it traps the sunshine, and the warmth from this gets stored naturally in the terrace's concrete floor," said Yoshimoto.

Related story: Slide House by Y+M Design Office comprises four layers of square concrete framesTwo curved slits have been cut out of the wall behind the terrace to allow breezes to pass through the site, providing natural ventilation in summer.

The ground floor of the house has an open-plan kitchen, dining room and living space, and the first floor has a master bedroom and study, two children's bedrooms, and a play area at the top of the stairs.

A curved section of the upper floor has been cut out to create a void between the play area and the living space below.

"It means the family can easily have eye contact with each other and communicate, which makes for a better life together under one roof," said Yoshimoto, whose firm has also recently completed a residence designed as a house within a house and a home of at the foot of Mount Rokkō featuring a series of stacked concrete boxes.

The curved void inside Shawl House follows the line of the roof outside to create a sense of continuity between the interior and exterior, and plywood covers the ceiling inside and outside to accentuate this.

"The owners wanted a space that was light and private, but the connection between indoors and outdoors was also important for them," said Yoshimoto.

"It provides a good sense of openness and broadness, and makes the house feel bigger than it really is," he added.

Shawl House was built with a timber frame, while the roof was built with a steel frame covered in timber. Construction was completed in nine months.
Photography is by Yohei Sasakura/Sasa No Kurasha.
Concept diagram – click for larger imageFloor plans – click for larger imageDiagrammatic sections – click for larger imageThe post Shawl House by Y+M Design Office has a roof that slopes down to shelter a tea room and terrace appeared first on Dezeen.

The roof of this Japanese home by Y+M Design Office has been designed to hang like a shawl, drooping over the house to cover a terrace, tea room and carport (+ slideshow).

Shawl House by Y+M Design Office

Shawl House was designed by Kobe-based Y+M Design Office for a couple with two young children in the southern Japanese city of Imabari, who previously lived in a cramped home with little natural light. It comprises a two-storey house, a separate tea room and terrace, and a carport.

Shawl House by Y+M Design Office

As the house is surrounded by others on all sides, the architects arranged its three volumes in a C shape around a garden to create a sense of enclosure, and covered them in a single roof to shield them from overlooking.

Shawl House by Y+M Design Office

"The owners wanted a bright house where they could live easily with two children," architect Hidemasa Yoshimoto told Dezeen. "We designed the roof like a soft shawl, which gently covers the building to maintain their privacy."

Shawl House by Y+M Design Office

The extended roof was also designed to provide shade for the house in summer, when temperatures reach about 27 degrees Celsius (80.6 degrees Fahrenheit), and trap warmth in winter, when temperatures drop to about five degrees Celsius (41 degrees Fahrenheit).

Shawl House by Y+M Design Office

"In summer, the shawl roof cuts out strong sunshine and traps cool air, and in winter, it traps the sunshine, and the warmth from this gets stored naturally in the terrace's concrete floor," said Yoshimoto.

Related story: Slide House by Y+M Design Office comprises four layers of square concrete frames

Two curved slits have been cut out of the wall behind the terrace to allow breezes to pass through the site, providing natural ventilation in summer.

Shawl House by Y+M Design Office

The ground floor of the house has an open-plan kitchen, dining room and living space, and the first floor has a master bedroom and study, two children's bedrooms, and a play area at the top of the stairs.

Shawl House by Y+M Design Office

A curved section of the upper floor has been cut out to create a void between the play area and the living space below.

Shawl House by Y+M Design Office

"It means the family can easily have eye contact with each other and communicate, which makes for a better life together under one roof," said Yoshimoto, whose firm has also recently completed a residence designed as a house within a house and a home of at the foot of Mount Rokkō featuring a series of stacked concrete boxes.

Shawl House by Y+M Design Office

The curved void inside Shawl House follows the line of the roof outside to create a sense of continuity between the interior and exterior, and plywood covers the ceiling inside and outside to accentuate this.

Shawl House by Y+M Design Office

"The owners wanted a space that was light and private, but the connection between indoors and outdoors was also important for them," said Yoshimoto.

Shawl House by Y+M Design Office

"It provides a good sense of openness and broadness, and makes the house feel bigger than it really is," he added.

Shawl House by Y+M Design Office

Shawl House was built with a timber frame, while the roof was built with a steel frame covered in timber. Construction was completed in nine months.

Photography is by Yohei Sasakura/Sasa No Kurasha.

Shawl House by Y+M Design Office
Concept diagram – click for larger image
Shawl House by Y+M Design Office
Floor plans – click for larger image
Shawl House by Y+M Design Office
Diagrammatic sections – click for larger image

The post Shawl House by Y+M Design Office has a roof that slopes down to shelter a tea room and terrace appeared first on Dezeen.

Read more at Dezeen 

Related News
Day House by Paul Archer Design is a zinc-clad home slotted into an existing London terrace
This zinc-clad mews house in London by Paul Archer Design looks like a two-storey home from the front, but actually contains four storeys inside (+ slideshow).Day House by Paul Archer ...
READ MORE
Estudio Valdés reuses roof and structure of a derelict barn to build House at Lake Ranco
Trusses salvaged from an earthquake-damaged barn support the roof of this contemporary glass-walled summer cottage on the shores of one of Chile's largest lakes (+ slideshow).Brothers Carlos Ignacio Cruz Elton ...
READ MORE
Rafael Freyre uses natural and local materials to connect House in Azpitia with its setting
Stones from surrounding mountains and bricks from a local kiln were used to build this house bordering a desert in Peru, so it appears "like a new layer on the ...
READ MORE
House in an old Barcelona dairy has new spaces inserted around its original structure
Architects Lluís Corbella and Marc Mazeres have converted a former dairy in Barcelona into a loft-style house featuring a suspended walkway and glass walls (+ slideshow).The building located in Barcelona's ...
READ MORE
Day House by Paul Archer Design is a
Estudio Valdés reuses roof and structure of a
Rafael Freyre uses natural and local materials to
House in an old Barcelona dairy has new

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.