Interiors

Slatted timber boxes contain dining areas inside Fanbo Zeng’s Fun noodle bar

Wooden boxes surrounding the tables of this noodle bar in the Chinese city of Shenzhen frame views of the city skyline, which is visible through a full-height glazed wall.

The interior of the Fun noodle bar was designed by architect Fanbo Zeng to make the most of its elevated location, from which it looks out across the Xiangmi Lake Park and towards the city.

To take full advantage of the spectacular vista, the restaurant is divided into an indoor bar area and an outdoor terrace featuring a glass balustrade that ensures views are retained from both spaces.

The layout of the internal dining room is intended to emphasise the focus on the views by incorporating a series of eight timber volumes that function as framing devices.

The slatted structures are based on the cabanas often found alongside swimming pools or in gardens that provide a shaded outdoor space for relaxing.

"The terrace bar can be read as an extension of nature which is captured by the notion of cabanas – eight wood boxes in the indoor dining area," said Zeng. "These wood boxes strengthen the view-framing concept and define the edge of public and private."

Related story: Thai noodle bar with a forest-like wooden canopy by Moko ArchitectsEach of the boxes comprises five freestanding steel frames, which are wrapped in oak and embedded in the concrete slab below the wooden floor.

The structures enclose semi-private dining spaces that sit on raised plinths, each of which accommodates two pairs of tables that can be rearranged as required.

Four plinths are positioned around the outer edges of the room, creating a junction at the centre that provides the main route for circulation. A further row of tables extends along the space between the plinths.

The arrangement of the five vertical lines surrounding the plinths is replicated in a floor-to-ceiling screen that separates the main dining area from the kitchen, which incorporates a bar with additional seating.

Furniture throughout the space continues the geometric design language and use of wood. The tables and chairs feature cubic forms with the box joints holding them together left exposed to add a linear detail.

"The monolithic design of the space shows the same principle as the simple and elegant cuisine style of the Fun noodle bar, as well as respect to its unique view," added Zeng.

The ceiling and walls are finished in concrete to provide a neutral backdrop with a raw texture that complements the grain of the wooden flooring and joinery.

Other noodle bars featured on Dezeen include one shaped like an igloo near Mount Fuji in Japan and another in Warsaw, Poland, that was designed with a wooden canopy sprawling across its ceiling.
Photography is by Chao Zhang and Yishan Lin.
Floor plan – click for larger imageSection – click for larger imageThe post Slatted timber boxes contain dining areas inside Fanbo Zeng's Fun noodle bar appeared first on Dezeen.

Timothy Hatton Architects designs floating steel staircase for Deirdre Dyson gallery

London firm Timothy Hatton Architects has added a burnished steel staircase to rug designer Deirdre Dyson's Chelsea carpet gallery as part of a renovation of her studio.

Deirdre Dyson had previously used the building as a studio and showroom, but decided to overhaul the space to incorporate a gallery that could also display rugs as works of art.
"Our intention was to create an architecture for the gallery that is intriguing, enticing and inviting, while at the same time delivering spaces that allow calm contemplation of the works of art on display," said studio founder Timothy Hatton.

The basement of the building has been converted into an office space and design studio, and a roof terrace added to the top floor. The rest of the building has been transformed into a gallery, with rugs displayed hanging on metal frameworks.

Related story: Floating steel staircase divides Idunsgate Apartment by HapticConnecting all four floors is a floating steel staircase, attached to a four-storey-high wall of patinated, burnished metal. The spaces between each step allows light to filter down from the roof terrace, with the staircase also visible from the front windows of the building, which is situated on the King's Road.
Photograph by Hélène BinetNew York metalworker William Nitzberg created the staircase as well as the framework that hangs the rugs – both of which were designed by Hatton. The architect also created bespoke metal furniture for the gallery, including a meeting table, sample benches that show the various wool colours, and work desks for the office.

"Tim Hatton was very clear about what he wanted to create and pushed us to use our skills to meet his vision," Nitzberg said. "It goes without saying that a four-storey steel edifice with tread appendages with integral gallery panels is a challenge."
Lighting for the gallery was provided by Lighting Design International, who treated the building as an art gallery rather than a carpet showroom. Spotlights were installed over the hanging rugs to emphasise the colours of the dyes used in each carpet.

Floors are made of silver Catalonian limestone, and walls and ceilings are also painted light grey. The colours are echoed in the slightly darker grey brick exterior of the building.

The architects added glass bricks to the back wall of the gallery, to bring additional natural light into the space. Metal railings on each floor allow visitors to peer over at the room below, and out of the front windows of the building.

"We have created something very special out of what was an ordinary shop," said Dyson, who is married to British inventor James Dyson. "I now have a first class gallery that is designed to connect our visitors with the artworks and indeed with the space itself."

Floating staircases are commonly used to create a focal feature inside a minimal space, and also appear in London studio Haptic's renovation of an Oslo loft and Portuguese firm A+R Arquitectos' refurbished house.
Photography is by Tom Hatton, unless otherwise stated.
The post Timothy Hatton Architects designs floating steel staircase for Deirdre Dyson gallery appeared first on Dezeen.

YCL adds colourful furniture accents to monochrome Strasbourg apartment

Lithuanian design and architecture studio YCL has used furniture to add pops of colour to the interiors of an otherwise monochromatic apartment in Strasbourg, France (+ slideshow).

Describing the renovation as "sophisticated old-fashioned elegance meets modern design", the studio preserved original wooden floors and plaster ceiling mouldings, contrasting them with colourful pieces of furniture dotted about the space.

Visitors to the 114-square-metre Strauss Apartment – which is situated at the corner of the building – enter into a spacious hallway patterned with mosaics, along with a circular hanging mirror and bright red side table.

The hallway provides access to two adjacent living rooms, a kitchen and dining area, a double bedroom and a bathroom.

Although no major adjustments were made to the apartment, YCL installed a doorway with a mirrored framework to connect the formerly separate living rooms and "highlight the sense of space" between the two. Both living areas feature original chandeliers and herringbone floors, and YCL has added grey sofas and a yellow side table.

In the dining area, which is situated next to the living space, the studio designed a custom metal bar that spans three metres and sits opposite the all-white kitchen fittings.

"We strived to design a piece of furniture that would become part of the new design, but also blend with the general area with its long regular lines and create an image of a lightweight, expressive structure," YCL said in a statement.

Related story: Vitrô Arquitetura exposes structural concrete pillars within 1960s São Paulo apartmentThe red side table in the hallway is echoed by a single dining chair in the same colour, which sits alongside five other white chairs at the bar.

The bathroom features white fittings and a tiled floor that repeats the pattern found in the hallway, and is contrasted by another red wooden chair.

"We wanted to turn the new bathroom into an actual room with lots of light, a big luxurious bathtub, and a place to sit down with a balcony perfect for cooling down after a hot bath," the studio said.

The bedroom contains a built-in closet, parquet floors, and grey walls that repeat the colour found in the rest of the apartment.

"Designing functionally comfortable and aesthetic residential environment preserving the authentic elements of the interior of the apartment, and interpreting classics in a modern light was important to us, as architects," YCL said.

"We managed to form a neat composition of something old and something new," the studio added.

Archiplan Studio also blended old and new elements in its renovation of a villa in northern Italy, while Atheorem used a similarly restrained approach while refurbishing a Berlin apartment that dated back to the 1800s.
Photography is by Andrius Stepankevičius.
The post YCL adds colourful furniture accents to monochrome Strasbourg apartment appeared first on Dezeen.

Camera Ready

CNN’s chief congressional correspondent Dana Bash knows how to prepare for a photo shoot. Breezing down the stairs of her house, she is perfectly made up and coiffed with a welcoming smile on her face. Of course, Home & Design’s camera crew is not the only one she’ll be facing on this day. She will soon be on her way to CNN to cover the latest political maneuverings in the House and Senate. It’s a job she’s been doing for nine years and it definitely keeps her busy.
As does her four-year-old boy, whose father is her former husband, CNN anchor and chief national corresponent John King. Bash lives with her son in the house she purchased in 2007 on a sleepy block in Northwest DC. Built in 2001, it combines clean lines and modern amenities with traditional elements like wainscoting and a stone fireplace. It also offers plenty of space for a very active child to run around.
Though Bash loves the house, she was originally drawn to the land, which accommodates a patio, swimming pool and lawn, plus blooming shrubs and brimming flowerpots. “I wanted to live in DC but still have the benefits of suburbia,” she says. “I’m very much an outside person, so the garden was important to me.”
Bash lived in the house for a number of years before deciding to decorate. She had purchased it from a designer who also sold her the classic Niermann Weeks chandelier and massive mirror that still occupy the living room and front hall, respectively. “There was enough there that I liked, so I just left it alone and didn’t add a lot of ‘me’ into it,” she says.
When she was finally ready, she hired designer Melissa Broffman, whom she knew because Broffman had worked at CNN in a previous career. Together, they tackled the house in stages. “Dana’s very decisive. She could do it all by herself; she just doesn’t have the time,” Broffman observes.
Bash characterizes her taste as “classically contemporary with a little bit of glam.” Broffman helped her choose pieces that fit her style, including a Donghia sofa paired with a gilt wall sculpture by Christopher Guy for the living room. A plush chaise in her bedroom conveys a chic but understated vibe. While Bash didn’t relinquish all the decision-making, she explains that she was confident that “Melissa knows me and would understand what I wanted.”
Throughout the house, artwork picked up during her travels clearly reflects Bash’s aesthetic—as well as a sense of whimsy and playfulness. A vibrant painting of a flower by her boyfriend, L.A.-based actor Spencer Garrett, stands front and center in the dining room, while a series of celebrity portraits by artist Richard Zarzi recently acquired in London, hangs in the living room. Numbered prints by Theodor Geisel (a.k.a. Dr. Seuss) add punches of vibrant color. A Jonathan Adler pillow depicting Jackie Onassis sits on the living room sofa, and a poster of Audrey Hepburn as Coco Chanel graces the upstairs landing. “I like empowered women who are classy and chic,” Bash says. “I like to be inspired by them.”
The daughter of Stuart Schwartz, a longtime producer at ABC, the New Jersey-born Bash moved to DC to attend George Washington University and never left. “It wasn’t about politics at the time,” she recalls. “My dad likes to joke that I graduated from college without knowing there were three branches of government! But I caught the bug pretty fast. My whole childhood, I said ‘I’ll never go into TV news—you have vacations taken away, you work crazy hours.’ Then I stopped fighting my DNA and went with it.”
Bash joined CNN right after college and has been there ever since. As a top political correspondent, she will soon be on the road covering the 2016 election. “My favorite part of the job is witnessing what will soon be history up close and personal, being part of the action,” she comments.
For Bash, downtime these days means relaxing at home with her son, who, she says, has pretty much taken over. Minutes before the camera crew arrived, “we had a rollercoaster going through the living room under the Niermann Weeks chandelier,” she laughs. “That’s why there’s no rug. My son likes it better that way! “This house makes me so happy,” she continues. “It’s the most rewarding thing for me these days, just being at home with my son.”
INTERIOR DESIGN: MELISSA BROFFMAN, Allied Member ASID, Melissa Broffman Interior Design, Arlington, Virginia. LANDSCAPE DESIGN: CHARLES DALTON, Dalton Ventures, Inc., Middletown, Maryland.
The post Camera Ready appeared first on Home & Design Magazine.