Aesop’s first store in São Paulo features pastel-toned flooring and raw concrete plinths

Paulo Mendes da Rocha and Metro Associated Architects teamed up to design Aesop's first outpost in Latin America store, pairing exposed concrete with handmade tiles (+ slideshow).

The interior of the Aesop store in São Paulo was designed in a collaborative effort between Brazilian architect and winner of both the Pritzker and Mies van der Rohe prizes Paulo Mendes da Rocha and local studio Metro Associated Architects.

A wavy concrete countertop used as a product-testing area wraps around a structural column in the centre of the shop, which is largely open plan aside from a small storeroom to the rear.

Related story: Dezeen's top 10 Aesop store designsThe polished concrete counter and three small concrete plinths contrast with the pale pastel-toned floor, which is made from encaustic tiles, produced by hand using different colours of clay. The tiles are more common in domestic spaces and are especially popular in Barcelona residences.

"The robust materials used in the store's construction are contrasted and complemented by handmade patterned cement tiles traditionally used for domestic flooring," said the architects.
"The materials chosen such as concrete, steel, glass and paint are common and frequently used in civil construction, but are given a unique and differentiated characteristic due to careful detailing and consequent demand for impeccable finishing in order to reach the desired results," they added.

The store sits on the corner of a block on Oscar Freire Street, a high-end shopping street named after the doctor responsible for developing the Brazilian city's first mortuary.
"The architectural concept was based on the desire to create an ample but simple setting, free of partitioning and offering total transparency to the street through large glass panes," said the team.

The brand's medicinal-style bottles are displayed on the three short cylindrical plinths in the front. The cast-concrete podiums are speckled by the air bubbles trapped during the casting process, giving them a rugged appearance.
Further products are lined up on shelving against a mirrored wall that helps to create the illusion of greater space.

Each of Aesop's stores feature individual interiors – Dennis Paphitis, founder of the skincare brand, told Dezeen "there's a direct correlation between interesting, captivating store spaces and customer traffic within a store."
Materials used are often indigenous to the region such as Kerstin Thompson Architects' perforated gum wood details for a store in Melbourne or make cultural references specific to the country as in the case of a branch in Stockholm inspired by the work of Danish filmmaker Lars von Trier.

Others have referred to the laboratory processes involved in the making of the products, like Ciguë's Nottingham store above a record shop featuring distillation apparatus.
The brand's UK headquarters recently moved into new premises in London – a former warehouse in Bloomsbury with a pared-back aesthetic. The work was carried out by Post-Office, the British studio who converted a doctors surgery into Dezeen's former offices in Stoke Newington, London.
Project credits:
Architects: Paulo Mendes da Rocha, Metro Associated ArchitectsProject team: Martin Corullon, Gustavo Cedroni, Helena Cavalheiro, Marina Ioshii, Rafael de Sousa, Marina Pereira, Isadora Schneider and Marina Cecchi
The post Aesop's first store in São Paulo features pastel-toned flooring and raw concrete plinths appeared first on Dezeen.

Paulo Mendes da Rocha and Metro Associated Architects teamed up to design Aesop's first outpost in Latin America store, pairing exposed concrete with handmade tiles (+ slideshow).

Aesop Store by Paulo Mendes da Rocha and Metro Associated Architects

The interior of the Aesop store in São Paulo was designed in a collaborative effort between Brazilian architect and winner of both the Pritzker and Mies van der Rohe prizes Paulo Mendes da Rocha and local studio Metro Associated Architects.

Aesop Store by Paulo Mendes da Rocha and Metro Associated Architects

A wavy concrete countertop used as a product-testing area wraps around a structural column in the centre of the shop, which is largely open plan aside from a small storeroom to the rear.

Related story: Dezeen's top 10 Aesop store designs

The polished concrete counter and three small concrete plinths contrast with the pale pastel-toned floor, which is made from encaustic tiles, produced by hand using different colours of clay. The tiles are more common in domestic spaces and are especially popular in Barcelona residences.

Aesop Store by Paulo Mendes da Rocha and Metro Associated Architects

"The robust materials used in the store's construction are contrasted and complemented by handmade patterned cement tiles traditionally used for domestic flooring," said the architects.

"The materials chosen such as concrete, steel, glass and paint are common and frequently used in civil construction, but are given a unique and differentiated characteristic due to careful detailing and consequent demand for impeccable finishing in order to reach the desired results," they added.

Aesop Store by Paulo Mendes da Rocha and Metro Associated Architects

The store sits on the corner of a block on Oscar Freire Street, a high-end shopping street named after the doctor responsible for developing the Brazilian city's first mortuary.

"The architectural concept was based on the desire to create an ample but simple setting, free of partitioning and offering total transparency to the street through large glass panes," said the team.

Aesop Store by Paulo Mendes da Rocha and Metro Associated Architects

The brand's medicinal-style bottles are displayed on the three short cylindrical plinths in the front. The cast-concrete podiums are speckled by the air bubbles trapped during the casting process, giving them a rugged appearance.

Further products are lined up on shelving against a mirrored wall that helps to create the illusion of greater space.

Aesop Store by Paulo Mendes da Rocha and Metro Associated Architects

Each of Aesop's stores feature individual interiors – Dennis Paphitis, founder of the skincare brand, told Dezeen "there's a direct correlation between interesting, captivating store spaces and customer traffic within a store."

Materials used are often indigenous to the region such as Kerstin Thompson Architects' perforated gum wood details for a store in Melbourne or make cultural references specific to the country as in the case of a branch in Stockholm inspired by the work of Danish filmmaker Lars von Trier.

Aesop Store by Paulo Mendes da Rocha and Metro Associated Architects

Others have referred to the laboratory processes involved in the making of the products, like Ciguë's Nottingham store above a record shop featuring distillation apparatus.

The brand's UK headquarters recently moved into new premises in London – a former warehouse in Bloomsbury with a pared-back aesthetic. The work was carried out by Post-Office, the British studio who converted a doctors surgery into Dezeen's former offices in Stoke Newington, London.

Project credits:

Architects: Paulo Mendes da Rocha, Metro Associated Architects
Project team: Martin Corullon, Gustavo Cedroni, Helena Cavalheiro, Marina Ioshii, Rafael de Sousa, Marina Pereira, Isadora Schneider and Marina Cecchi

The post Aesop's first store in São Paulo features pastel-toned flooring and raw concrete plinths appeared first on Dezeen.

Read more at Dezeen 

Related News
Neri&Hu installs continuous clothing rail through Comme Moi flagship store
Chinese studio Neri&Hu has designed the interior of fashion brand Comme Moi's first flagship store, installing custom-made metal rails and cage-like cabinets (+ slideshow).Located in Shanghai's Donghu Hotel, an Art ...
READ MORE
First Apple Store under Jonathan Ive unveiled in Brussels
Apple has lifted the veil on the first of its store interiors since Jonathan Ive became chief design officer, at the tech giant's new outpost in the Belgian capital designed ...
READ MORE
Jonathan Ive’s first Apple Store design unveiled in Brussels
Apple has lifted the veil on the first of its store interiors since Jonathan Ive became chief design officer, at the tech giant's new outpost in the Belgian capital.Local press ...
READ MORE
Floating timber slabs create layered walls within New York shoe store by Jordana Maisie
Australian designer Jordana Maisie has created a Manhattan boutique for upscale shoe brand Feit that features asymmetrical display areas made of thin sheets of wood (+ slideshow).The 420-square-foot (39 square ...
READ MORE
Neri&Hu installs continuous clothing rail through Comme Moi
First Apple Store under Jonathan Ive unveiled in
Jonathan Ive’s first Apple Store design unveiled in
Floating timber slabs create layered walls within New

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.